skip to Main Content

A tökéletes színek

colourful-1Elégedetlen otthona hangulatával? Ha igen akkor lehet, hogy Ön a rossz színséma egyik áldozata. Nyílt titok, hogy a rossz szín választással tönkre lehet tenni a legszebb otthon hangulatát is. Szerencsére viszont nem nehéz kideríteni, hogy ki milyen színvilágban érzi komfortosan magát.

A színek hatással vannak az emberekre:

 • Fokozza a jó közérzet és az egészség érzését
 • Megváltoztatja az érzékelt hőmérsékletet, melegebbnek vagy hidegebbnek érzi a teret a különböző színektől
 • Átalakítja az érzékelt teret, nagyobbnak, vagy kisebbnek látszódik a tér a különböző színektől, ezáltal ridegebb, vagy meghittebb érzést keltve
 • Megvilágítja a sötét területeket
 • Rejtélyes fények a romantikus, vagy unalmas területeken
 • Töltődjön fel a statikus területeknél

A cél, hogy azokat a megfelelő színeket válogassa össze, amelyek pozitív hatással vannak a szemlélőjére. A színek és a pszichológia határozzák meg a tervezési trendeket. Vannak ugyan általánosítások, – például a zöld nyugtat, a kék nyugtat, a vörös energizál, – viszont például egy éles elektromos zöld, vagy kék biztosan nem kellemes, ezekben a színekben fázhatunk, és felzaklatnak, míg egy piros szobában úgy érezhetjük, hogy beszorultunk, ahelyett, hogy az energizálás pozitív hatásait éreznénk. Láthatjuk, hogy a színek mellett az árnyalatok is rendkívül fontosak.

Mielőtt megtervezi a színvilágot a személyes környezetében, készítsen egy mini kérdőívet, amelyet Ön és a családtagjai is kitöltenek. Legyen a kérdőívben minél több színekre vonatkozó kérdés. A személyes használatú tereknél annak a személynek a válaszai határozzák meg az összeállítandó színvilágot, aki a helységet használni fogja, míg a közös használatú tereknél törekedni kell arra, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző kompromisszumot.

A kérdőívben szerepeljen legalább öt kérdés:

 1. Hol tartózkodnak a legtöbbet a szobában?
 2. Hány ablak van, és milyen irányban szórják a fényt?
 3. Milyen hatást szeretnénk elérni a színekkel a szobában?
 4. Ki fogja használni a szobát, és mit fog ott csinálni? Magán vagy közösségi tér lesz a szoba?
 5. Vibráló és aktív tevékenységeket folytatnak a szobában, vagy pedig egy békés és nyugodt hely lesz? Hogyan akarjuk magunkat érezni a helységben?

Általában a fenti kérdésekre adott válaszok után nagyjából kialakul, hogy milyen színeket válogassunk össze a helyiségekben. A színek árnyalataival pedig pontosan beállítható a szín által kiváltott hatás. A pasztell árnyalatok gyengítik a színek erejét, a ragyogóbb és erősebb színek pedig felerősítik a hatást.

Fel a lap elejére