skip to Main Content

Lakásdekoráció és belsőépítészet

Egy lakberendező célja a tér dekorációjának magasabb szintre emelése. Arra összpontosít, hogy segítse az ügyfeleket a lakberendezési stílus, a színpaletta, a bútortípus, a dekorációs kiegészítők, a helyiségek elrendezésének, a világítási terv és egyebek kiválasztásában. 

A belsőépítészet a tudomány művészete.

A belsőépítészek részt vesznek a házak és egyéb terek belső tereinek szerkezeti tervezésében és kivitelezésében. A belsőépítészek dolgoznak a színekkel, szövetekkel, anyagokkal, a térbeli egyensúly megteremtésével, a tervezési stílusok és trendek ismeretével, rajzzal, építészettel, számítógéppel segített tervezéssel (CAD), költségvetéssel, időgazdálkodási készségekkel és még sok mással.

A belsőépítész feladata

A belsőépítészek feladata a tér tervezése, tervezése és megújítása. A belsőépítészek a semmiből végzik munkájukat. A ház alaprajzának tervezésétől az utolsó befejező munkákig. A belsőépítészeket azért bízzák meg, hogy mindent átlássanak, és gondoskodjanak arról, hogy minden a biztonsági szempontok figyelembevételével legyen megtervezve. A belsőépítészek széles körű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek professzionálisan segítik munkájukat. A belsőépítész készíti elő a helységeket, helyezi át a falakat, nyílászárókat, stb.

A lakberendező és a belsőépítész munkája miben különbözik?

A válasz a lakberendező és a belsőépítész különböző céljaira vezethető vissza .

Ha éppen abban a fázisban van, hogy a semmiből tervezze meg otthonát, vagy éppen felújításra készül, akkor keressen fel egy belsőépítészt, aki az elejétől a végéig mindent átlát. Az is fontos, hogy a belsőépítész ismerje a lakberendező által tervezett berendezést, hangulatot, hiszen csak együtt képesek olyan tér létrehozására, amely a megbízónak, a tulajdonosnak is elnyeri a tetszését. A szerkezeti tervezéstől a kivitelezésig és a stílusig a belsőépítésznek sok teendője van. A lakberendezővel együtt gondoskodniuk kell arról, hogy a lakásdekoráció és -tervezés minden apró részlete a megrendelő vágyainak megfelelően alakuljon ehhez a kivitelezőkkel, építészekkel is egyeztetve kell dolgozniuk.

Ha viszont valaki szeretné szebbé varázsolni jelenlegi otthonát, de minimális festés, tapétázás felújítással, akkor válasszon professzionális lakberendezőt.

A másik különbség a kettő között általában az, hogy egy lakberendezőnek a konkrét berendezéssel, színekkel, hangulattal kapcsolatban több tapasztalata van, mint egy magasan képzett belsőépítésznek vagy tervezőnek. Tehát ha új lakberendezést vagy új hangulatot szeretne kialakítani ingatlanában, akkor érdemes lakberendezőt felkérni.

A lakberendező segít kiválasztani a színeket, az anyagokat, a függönyöket, a bútorokat és szőnyegeket. A falburkolatok, a bútorok, világítás, illetve sok egyéb elem és összetevő az ami igazán térformáló erővel bír, és megváltoztatja a helyiségek hangulatát. A lakberendező segítségével alakul ki a lakás berendezésének a stílusa, ha szükséges enteriőr designer, vagy stílus designer bevonásával.

A lakberendező segíthet megfogalmazni az elvárt hatásokat is, amelyek kiváltására a helyiségben törekszünk. Például abban a helyiségben, ahol a pihenésünket szeretnénk tölteni, ne a vörös és fehér csempe legyen a domináns szín, hiszen a nyugalmat keressük és a belső harmóniát. Ezért esik a hálószoba, vagy pihenőszoba színkombinációja inkább a nyugodt pasztell színekre. Egy tapasztalt lakberendező az ajánlásaival már fél siker a megfelelő berendezés és összetevők kiválasztásához. A lakberendező válogatja össze a színeket, kárpitokat, textileket, függönyöket. Összehangolja a színeket, a világítás módját és erősségét. Kiválogatja, hogy milyen használati tárgyakra és kellékekre van szükség az épületben, és ezeket a megfelelő helyekre elhelyezi. Ő helyezi el a festményeket, fotókat, szőnyegeket, lámpákat, és berendezi a helységeket. Jó szín és stílusismeretre van szüksége, tudnia kell, hogy mi illeszkedik egy adott stílushoz, és tudnia kell harmonikusan berendezni a környezetet. A lakberendezőnek művésznek kell lennie, hiszen amit létrehoz az egy művészeti alkotás és a majdani lakók, a berendezett lakás használó lesznek a műélvezők. Mindenkinek vannak előzetes elképzelései a belső térről, ezeket már látta máshol, másnál, és megtetszett és szeretné a saját otthonában is viszont látni a megtapasztalt jó hangulatot. Ilyenkor érdemes a lakberendezővel előzetesen egyeztetni, hogy mi az amit szeretnénk megvalósítani. Van, akinek még elképzelése sincs és teljesen szabad kezet ad a alakberendezőnek a kívánt hatás eléréséhez. Ilyenkor jó, ha látunk a lakberendezőtől néhány referenciamunkát, amely alapján el tudjuk dönteni, hogy kit választunk.

Fel a lap elejére