skip to Main Content

Lakberendező vagy belsőépítész?

Ön egyszer csak úgy dönt, hogy ideje néhány változtatást végrehajtani otthon, és rájön, hogy szüksége lesz egy kis segítségre. Elkezdi keresni a lehetséges szolgáltatásokat, és azt tapasztalja, hogy egyes szakemberek belsőépítész -nek, míg mások lakberendező -nek nevezik a munkájukat. Ilyenkor új kérdésekkel szembesül: Mi a különbség? És a legfontosabb:

Melyikre van szükségem?

A belsőépítészetet és a lakberendezést gyakran összetévesztik, ugyanannak a tevékenységnek hiszik, de a kifejezések nem teljesen felcserélhetők. Sok hasonlóság van a két munka között – valójában olyan sok, hogy a vélemények megoszlanak arról, hogy pontosan hol kell megkülönböztetni. Néhánynál több különbség is van a szakmák között – néhány árnyalatnyi, néhány jelentős. Amikor eldönti, milyen munkálatokra van szüksége az otthonában végrehajtandó változtatások megtervezésekor, ez segít megérteni a professzionális belsőépítész és lakberendezők közötti különbségeket – iskolai végzettségüket, bizonyítványukat, szolgáltatásaikat és ügyfélkörüket.

Belsőépítész

A belsőépítészet olyan szakma, amely speciális iskolai végzettséget és tudást igényel. Az ezzel járó munka általában magában foglalja a színek és anyagok tanulmányozását, a számítógépes tervezés (CAD) képzését, a rajzot, a tértervezést, a bútortervezést, az építészetet és egyebeket. A diploma megszerzése után a tervezők gyakran tanulnak egy bejegyzett és bejáratott belsőépítész cégben, mielőtt saját vállalkozást hoznak létre.

Amit csinálnak: A tervezők kiválóak a tér formálásában, és segíthetnek a belső terek tervezésében és felújításában – a kezdeti alaprajzok elkészítésétől az utolsó díszítő elem elhelyezéséig. A tervezők nem csak a megjelenést javítják; a helyiség funkcióját is fejlesztik.

Kikkel dolgoznak együtt: A belsőépítészek gyakran szorosan együttműködnek építészekkel és kivitelezőkkel, hogy segítsenek elérni az ügyfél által megálmodott kinézetet, függetlenül attól, hogy az ügyfél lakóotthont, irodát, szállodát vagy bármilyen más belső teret szeretne.

Lakberendező

A professzionális gyakorláshoz a lakberendezőknek nem kell formális képzettséggel vagy iskolai végzettséggel rendelkezniük, mert elsősorban az esztétikára összpontosítanak, és nem vesznek részt felújításokban vagy szerkezeti tervezésben. A szerkezeti tervezés és kivitelezés befejezése után egy lakberendezőre van szükség, hogy a belső tér hangulata és harmóniája kialakuljon. Sok hivatásos lakberendező rendelkezik főiskolai végzettséggel a kapcsolódó szakokon, de ez nem követelmény a szakmában. A sikeres lakberendezők a saját ízlésük és a megrendelők által elképzelt hangulatot, környezetet és miliőt képesek kialakítani. Általában jó ízléssel rendelkeznek és ismerik a stílusokat, trendeket.

Annak ellenére, hogy lakberendezővé váláshoz nem szükséges külön iskolai végzettség, számos program és tanfolyam áll rendelkezésre. Ezek a kurzusok gyakran a színekre és a szövetekre, a helyiségek elrendezésére, a tértervezésre, a bútorstílusokra és egyebekre összpontosítanak.

A jó lakberendezők jártasak abban, hogy belépjenek egy helyiségbe, és vizuális formába öntsék azt. Az új terek esetében segíthetnek az ügyfeleknek a stílus kiválasztásában, a színséma kiválasztásában, a bútorok vásárlásában és a kiegészítők beszerzésében, elhelyezésében. Gyakran kérik fel őket egy meglévő tér felfrissítésére is, amelyet frissíteni vagy újra alakítani kell.

Kikkel dolgoznak együtt?

A lakberendezők általában nem dolgoznak együtt semmilyen vállalkozóval vagy építésszel, mivel a szerkezeti munkákat általában még azelőtt befejezik, hogy ők elkezdenék a munkát. Mindazonáltal bútorkészítőkkel, kárpitosokkal és más iparági szakemberekkel dolgoznak. Leggyakrabban azonban közvetlenül ingatlan tulajdonosokkal vagy üzletvezetőkkel működnek együtt.

Tervezőt vagy dekoratőrt vegyek fel?

Az Ön igényeitől függ, hogy kit érdemes felvennie. Ha szerkezeti változtatásokra van szükség például fal eltávolítása, vízvezetékek vagy vezetékek áthelyezése, vagy új ablakok vagy ajtók felszerelése, általában a belsőépítész a jobb választás. A tervezők közvetlenül az építészekkel és építőkkel együttműködve segíthetnek a jelentős szerkezeti változtatások megtervezésében és azok megvalósításában. Másrészt, ha nincs szükség szerkezeti átalakításra, de esztétikai segítségre van szükség – a stílus eldöntése, tapéta, festék és lakberendezés kiválasztása, függöny kiválasztása, világítás és kiegészítők kiválasztása – valószínűleg egy lakberendező fogja tudni hatékonyan segíteni. A tapasztalt lakberendezők tudják, mi működik együtt, és az ügyfelek igényeinek és vágyainak megfelelően alakíthatják át a helyiséget.

Végül azonban a megfelelő szakember kiválasztása nagyban függ az adott szakember képességeitől, nem pedig a munkakörtől. Nagyon sok formális iskolai végzettségű tervező tölti idejének nagy részét olyan munkával, amely leginkább dekorációnak nevezhető, mivel nem jár felújítással vagy szerkezeti munkával. És ugyanannyi olyan professzionális lakberendező van, aki hosszú tapasztalata révén tökéletesen képes együttműködni a kivitelezőkkel és az építtetőkkel, úgy mint egy tervező.

Szakember keresés előtt kezdje azzal, hogy világosan felméri és megérti saját igényeit, és keressen olyan szakembert, aki bizonyítottan jó hírnévvel rendelkezik ezen igények kielégítésében, függetlenül a hivatalos szakmájától. Általában igaz, hogy a tervezők a tértervezésért és a szerkezeti kivitelezésért, míg a lakberendezők a végső esztétikai döntésekért felelnek. De ne féljen átlépni a határokat, ha jó tervezőként hírnevet szerzett lakberendezőt vagy dekorációs érzékkel rendelkező tervezőt fogad fel. Feltéve, hogy készségei alapján olyan munkát tud végezni amelyikkel valószínűleg elégedett lesz. Ezét előnyt élveznek az olyan lakberendezők és belsőépítészek akik rendelkeznek megtekinthető referenciákkal.

Fel a lap elejére