skip to Main Content

Praktikus lakberendezés

Egyetlen meghatározás a lakberendezés definíciójára nem adható, mivel a lakberendezés nem készség, hanem valójában művészet. Ez egy olyan művészet, amely mindenki által egyedileg megvalósított és érzékelhető. A festékek, textúrák és szövetek néhány kombinációjával különböző módokon nagyszerű dizájn hozható létre, de néhány esetében az egyszerű, tiszta egyenes vonalak a modern bútorokkal keverve elegendőek ahhoz, hogy kiváltsák a kívánt hatást.

A felhasználó szempontjából jó lakberendezés az, amely kényelmes, funkcionális, praktikus és élvezhető belső teret eredményez, amely meghatározza vagy tükrözi hangulatunkat, életmódunkat, személyiségünket és ízlésünket. Manapság általában a múltból származó nagy és nyitott házak a gazdaságosság és a kényelem miatt kis lakóterekké redukálódnak, mint például stúdiók, apartmanok és apró méretű otthonok. Ez az új életstílus és tér megkívánja a belső tér gondos tervezését, amely praktikus, funkcionális, minden centiméternyi helyet kihasznál (sőt, függőleges térhasználattal növeli), ugyanakkor esztétikus megjelenésű.

Mesterségesen megalkotott érzések vagy térillúziók, zseniálisan megtervezett bútordarabokkal, praktikus tárolási ötletek, átgondolt szervezeti tervek és alapvető belsőépítészeti elvek kis terek esetében csak segíthet elérni a kívánt hatást.

A megfelelő színek kiválasztásával és a megfelelő színkombinációkkal optikailag növelheti vagy csökkentheti a teret. Mindig bölcs dolog mérlegelni a színek optikai hatását az adott térben, mielőtt nekiállnánk a munkáknak.

A fal- és padlószínek minden sikeres enteriőr alapkövei.

A világos falak szellőssé és nagyobb méretűvé teszik a helyiséget.

A sötétebb színek viszont fordított hatást keltenek: elnyelik a fényt, ahelyett, hogy visszavernék.

Egy fehér mennyezet hideg élénk árnyalatokkal a falon, vagy esetleg egy azonos árnyalatú, kis méretű mintázatú tapéta tágabb megjelenést kölcsönözhet a helyiségnek.

A mennyezet optikailag megemelhető élénk hideg színek használatával. A színhasználat során a legbiztosabb megközelítés, ha a falakat és a mennyezetet ugyanolyan világos színűre festjük.

Ha kicsi a hely, kerülje a faburkolatot, a nagy mintás tapétákat vagy a nagyon sötét színeket a falakon, mivel ezek a helyiségnek a ténylegesnél kisebb méretűnek látszanak.

Maximalizálja az alapterületet

Ahelyett, hogy elveszítené a reményt egy kis hely miatt, koncentráljon a már meglévő tér maximalizálására a megfelelő fal- és padlószín kiválasztásával.

Használjon nagy méretű és világos színű csempéket a fürdőszobák és a konyhák padlóján, hogy kevésbé zsúfoltnak és tágasnak tűnjenek. Ha hasonló világos színt használ a falakon és a padlón, a tér sokkal nagyobbnak és szellősebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

A ház teljes területének lefedésekor igyekezzen ugyanazt a padlóburkolatot megtartani a szomszédos helyiségekben. Ez a folytonosság érzetét adja, és nagyobb tér hatását keltheti.

Abban az esetben, ha ugyanazon a területen különböző zónákat szeretne létrehozni, például olvasásra vagy tanulásra, használjon padlószőnyegeket a kívánt megjelenés eléréséhez.

Ablakfelületek

Maximalizálja a napfény/természetes fény bejutását szobájába, mivel ez az egyik legjobb eszköz a nagyobb tér illúziójának megteremtésére.

Ideális esetben hagyja teljesen fedetlenül az ablakokat, hogy a természetes fény akadálytalanul áramolhasson. Ha az ablakokat teljesen fedetlenül hagyja, a belső tér összeolvad a kültérrel, és a mélység és tér illúzióját keltheti.

Világos színű függönyök

Használjon könnyű és világos színű függönyöket, ha több fényre van szükség. A lényeg az, hogy minél több fény érkezhessen be az ablakokon keresztül.

Az egyszerű kihajtható ablak panelek, amelyek belesimulnak a szoba falainak színébe, vagy esetleg valamivel világosabbak, mint a falak, szintén segíthetnek ebben. Próbáld meg őket egymástól távol tartani, hogy a lehető legtöbb napfény jusson be a helyiségbe.

Ablak díszek, díszes ablakok

A kidolgozott és túl divatos ablakfelületek hajlamosak megtörni a belső terek folytonosságát, és vizuálisan kettéosztják a helyiséget, így zárt megjelenést és hangulatot hoznak létre, amely különösen kis területeken nem megfelelő.

Függőleges terek használata

Ha a polcokat és szekrényeket magasra helyezzük a falon, akkor kihasználhatjuk a kihasználatlan függőleges tereket. A magas polcok és szekrények nemcsak értékes tárolási helyet biztosítanak, hanem felszabadítják az alapterületet számos zavaró tényezőtől, így a helyiség tágas és kevésbé zsúfolt benyomást fog kelteni. A magasra szerelt polcok és tárolórekeszek magasabbnak is tűnhetnek a helyiségben azáltal, hogy felfelé húzzák a tekintetünket.

Ügyeljen arra, hogy a magasban lévő szekrények vagy polcok világos színűek legyenek, és ne legyenek túl nagy kontrasztban a falakkal. A túl sok kontraszt vagy egyszínű szín azt az érzést kelti, mintha kisebb darabokra vágná a teret, és nem engedi átsiklani a tekintetet, és nem érzi a tágasságot.

Tükrök használata

A tükrök a legjobb eszközök a tér illúziójának a megteremtéséhez.

Rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy felerősítik a természetes és mesterséges fényt, majd azt az egész helyiségben kisugározzák, így a helyiségek belsejét sokkal világosabbá teszik, a helyiséget pedig sokkal nagyobbnak, mint amilyen valójában.

Ezen az illúzión keresztül teret kell teremteni bármilyen kis terület tervezésénél, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs jobb barát egy kis lakásban vagy térben, mint egy tükör.

A padlótól a mennyezetig terjedő nagy tükrök, a tükrös szekrények és tükrös ajtók, valamint a fali szekrények és a munkalapok közé elhelyezett tükrök hozzájárulhatnak a tágas érzetű tér megteremtéséhez.

Helyezzen tükröket a fényforrás mögé vagy a szoba fókuszpontja felé, hogy a mélység illúzióját keltse, ami végül a tágasság illúziójává válik.

Digitális vászonnyomatok

A gyönyörű és modern digitális vászonnyomatokkal érdekesen egyedi, személyre szabott és hangulatos felületeket lehet létrehozni a falon. Ezek a nyomatok bármilyen kívánt megjelenést és hangulatot teremthetnek. A hagyományos fali mintáktól a vintage megjelenésig, ezek a minták segíthetnek a szükséges hangulat javításában vagy létrehozásában. A természetes hátterek, például a tájak és a tengeri tájképek behozzák a természetet a házba. Feldobhatják a hangulatot, és nyugalom érzetét kelthetik. A teljes falat betöltő poszter régen nagy divat volt, ma már kissé idejét múlt, kivéve, ha szabad falra teszünk nagyon jó minőségű nyomatot, és megfelelően bevilágítjuk.

A nagyméretű vászonnyomatokkal a helyiség fókuszpontja is létrehozható. A szoba magasságában átmenő függőleges csíkos vászon magasabb falak hatását keltheti. A fókuszpont különösen hasznos, odavonzza a szemet, általában a helyiség kiemelt fontosságú területén érdemes alkalmazni.

A falak vízszintes csíkos vászonnyomatokon keresztül is kifeszíthetők, így nagyobb szélességű kép készíthető. A trükk az, hogyha a szoba dekorációja nagyon egyszerű, akkor a kevés minta sokkal nagyobb hangsúlyt kap.

[Folytatjuk…]
Fel a lap elejére