skip to Main Content

Tervezési sémák

tervezomernokTervezési sémák funkciók szerint

Léteznek szakirányú tervezési formák, amelyek különböző sémákat követnek: Lakossági tervezés, üzleti tervezés, vendéglátóipari tervezés, egészségügyi tervezés, egyetemes tervezés, márka, brand (cég) tervezés, kiállítás, rendezvény tervezés

Lakossági tervezés

A tervező belsőépítész segít az ügyfeleknek, hogy a kialakítandó térben megtalálhassák a személyes szükségleteikre való megoldásokat a saját stílust, és az otthonnal szemben támasztott igények megteremtését. A tervezőnek kell megvalósítani, fizikailag kialakítani azt a teret, amelyben azután teljesülnek az ügyfél otthonnal szemben támasztott igényei, és megtalálja a biztonságot és a kényelmet.

Üzleti tervezés

Kereskedelmi belsőépítészek tervezik a közterületeket, mint például az irodaházak, művelődési házak, múzeumok, szállodák, üzletek, raktárak, és a könyvtárak. A kereskedelmi és üzleti tervezés során a cél egy olyan környezet megteremtése, amelyik magában foglalja a funkcionalitást és az esztétikát. A kereskedelmi belsőépítész munkája kiválasztani a festék színeket, a belső terek kialakítását, a világítást, a forma és a színvilág kiválasztott művészeti irányzatának való megfelelést. Ki kell választani a megfelelő bútorokat is, és ezeket össze kell hangolni az építmény funkcionalitásával, amely a legmegfelelőbb módon adja vissza a megrendelő elképzeléseit a helyszínen.

Vendéglátás tervezése

A vendéglátás tervezők és designerek tervezik azokat a helyszíneket, ahol a vendéglátók és a házigazdák találkoznak, mint például a hotelek esetében. Ez magában foglalja a vendéglátás, a recepció, a szobák és egyéb helységek kialakítását, üdülők tervezését, de ide tartozik a látnivalók, rendezvények tervezése és szervezése is, és egyéb szolgáltatások kialakítása az utazók és turisták számára. Manapság már kevés a színvonalas vendéglátó helyszín kialakítása, ki kell dolgozni a megfelelő rendezvényeket, kikapcsolódási formákat (például a manapság divatos wellness) és a tartalmas időtöltés lehetőségét, ahol a látogató jól érzi magát, és ahova később is szívesen visszatér.

Egészségügyi tervezés

Az egészségügyi tervezés kapcsolódik a kórházakhoz és a gyógyászati kezelésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos helyszínekhez, ahol a személyzet és a beteg is jól érzi magát, és kialakul az a környezet amelyik hatékonyan tudja biztosítani a létesítmény létrehozásának a célját. Az egészségügyi tervezők a tapasztalatokon, és bizonyítékokon alapuló orvoslás következtetései alapján hoznak létre olyan egészségügyi intézményeket, amelyek a jövőben praktikusabban, gyorsabban és jobban tudják javítani a klinikai kimenetelt. Az épített környezet és az ellátás minőségének a javítása segíthet abban, hogy olyan egészségügyi létesítmények épülhessenek, amelyek jobban megfelelnek a betegek különböző igényeinek, a hozzátartozó családoknak, és a személyzetnek. Az egészségügyi tervezés folyamatos kutatást és a tapasztalatok összegzését igényli, hogy egyre jobb hatásfokú, és magasabb színvonalú létesítményeket tervezhessünk és építhessünk, kedvező, költséghatékony áron.

Az egyetemes tervezés

Az egyetemes tervezéssel sok szakember foglalkozik szerte a világon. A cél olyan környezet és termékek kialakítása, amely mindenki által könnyen használhatóak, egyértelműek, praktikusak, és mindenkinek kielégíti az igényeit a lehető legnagyobb mértékben.

Kiállítás tervezés

Sok különböző típusú kiállítás létezik, kezdve a múzeumi kiállításoktól, kereskedelmi és vendéglátó helyek mutatnak be különböző szolgáltatásokat és termékeket, tematikus kiállítások, látogató központok, vagy állatkertek. Minden kiállítás célja magához vonzani az embereket, átadni az üzenetet egy tartalmas és vonzó kölcsönhatáson keresztül. Használjon széles spektrumú, tapasztalatok alapján kifejlesztett technológiákat és technikákat, amelyeken keresztül áramlik a kommunikáció a sokszínű, üzenetekkel megcélzott közönség felé. A kiállítás tervezés célja az emberek elérése, és az üzenet átadása. Ha ez sikerül, a kiállítás elérte célját.

Fel a lap elejére